Naturturismföretagen

Naturturismföretagen startar fortbildning för lärare

istock 1359663835 bild till lararfortbildning

Naturturismutbildningar behöver kompletteras med praktiska kopplingar mellan att vara företagare, att kunna sin produkt och möta gästen.
Foto: Bastian Linder, Istock.

20 lärare från fem lärosäten, som erbjuder utbildningar i naturturism, börjar nu en pilotutbildning i form av en fortbildning som Naturturismföretagen tagit fram. Syftet är att naturturismutbildningarna via lärarna ska komma närmare branschens verklighet så att eleverna är bättre rustade och förberedda för ett yrke inom naturturism.

I en naturturismutbildning är det lika viktigt att eleverna får kunskaper i entreprenörskap och företagande som kunskaper om naturen, aktiviteterna och hur de guidar gästen på ett tryggt och professionellt sätt genom upplevelser i naturen.

– Satsningen görs som en del i att höja kvalitén och professionalisera branschens leveranser till gästen, men även att säkerställa att utbildare i slutändan levererar elever som är redo och införstådda med branschens krav, säger Cecilia Henriksson, utbildningssamordnare Naturturismföretagen.

Lärare från fem skolor deltar i pilotutbildningen som börjar 25 januari. Dessa är Realgymnasiet, Burträsk naturbruksgymnasium, Naturbruksskolan Öknaskolan, Forshaga akademin och Ryssbygymnasiet.

Stort intresse

– Vi har sett att intresset för utbildningen är stor då lärarna många gånger saknar erfarenhet från företagande och framför allt kunskaper kring vad naturturism verkligen är, något som vi på Naturturismföretagen med den här utbildningen kan råda bot på, säger Margareta Grape, projektledare för Nationellt nav för hållbar turism, Naturturismföretagen.

Företagarfokus

Utbildningen är uppdelad i sju teman med lika många digitala träffar. Deltagarna träffas ungefär en gång i månaden fram till slutet av september.

– Vi har valt det upplägget eftersom det ska vara möjligt för lärarna att gå fortbildningen i samband med sitt ordinarie arbete på skolorna. Förutom föreläsningstillfällena så genomförs fortbildningen i nära dialog med företag som arbetar aktivt med naturturism i praktiken, säger Cecilia Henrikson.

Har du frågor och vill veta mer, hör av dig till:

Cecilia Henrikson, utbildningssamordnare
+46 703 – 60 15 41, cecilia.henrikson@naturturismforetagen.se

Margareta Grape, projektledare för Nationellt nav för hållbar turism
46 +46 70 – 544 55 55, margareta.grape@naturturismforetagen.se

Relaterade länkar

Kategori

Taggar

Dela

Fler nyheter