Naturturismföretagen

Sveriges enda hållbarhetsmärkning inom naturturism firar 20 år

nb 20 ar

För tjugo år sedan såg hållbarhetsmärkningen Nature’s Best dagens ljus – medvetna resenärer fick lättare att hitta hållbara upplevelser och företagen ett verktyg för hållbar affärsutveckling.

Nature´s Best, Sveriges enda hållbarhetsmärkning för företag inom natur- och kulturturism, firar 20 år. Under åren har märkningen utvecklats och är nu inne i en ny fas.
– Att vara märkt med Nature’s Best har aldrig varit mer aktuellt, säger Niklas Wede, projektledare.

Förutom att vara ett verktyg för hållbar affärsutveckling för företag gör märkningen det lättare för medvetna resenärer att hitta resmål och upplevelser som bevarar naturen.

Det hela började, för 20 år sedan, med en idé och en passion om att göra världen lite bättre. Några entusiaster i turismbranschen såg en ökad efterfrågan på fler och mer hållbara resor. Dåvarande ordförande och generalsekreterare för Naturturismföretagen (då Ekoturismföretagen) Dan Jonasson och Per Jiborn, som senare blev generalsekreterare, grundade Nature´s best.

– Vår ursprungliga idé var att visa och värna om naturen och landsbygden. Vi såg att det redan då fanns ställen som var drabbade av överturism och överutnyttjande av naturen. Det behövdes helt enkelt ett naturbevarande på lokalbefolkningens villkor och ett sätt att styra upp turismen på, säger Dan Olofsson.

– Det blev en himla fart på vårt arbete och redan senare samma år hade de första 12 företagen blivit märkta. Bland dem fanns till exempel Vildmark i Värmland, Laplandssafari (numera Geunja The Sámi Ecolodge) och Grövelsjöns Fjällstation, som fortfarande är med idag, säger Per Jiborn.

Världen förändras och märkningen går in i en ny fas

För tre år sedan reviderades och uppdaterades Nature´s Best bland annat utifrån den globala standarden för hållbar turism och resande, GSTC. Affärsutvecklingsprocessen har digitaliserats och breddats. Möjligheterna för företagare att ansluta sig har också utökats genom att innefatta fler kriterier, till exempel samisk turism, kultur, vandring och cykling.

– Med den reviderade märkningen finns nu möjlighet att göra ansökan digitalt. Och framför allt så blir hela företaget märkt som Nature’s Best, inte bara specifika upplevelser eller aktiviteter, säger Niklas Wede, projektledare för Nature´s Best hos Naturturismföretagen.

Och utvecklingsarbetet fortsätter. Genom Naturturismföretagens kraftsamling för hållbar naturturturism och ett av projekten som föreningen driver – Hållbara aktörer i svensk naturturism – ska bland annat indikatorer för att mäta hållbarhet tas fram.

– Vi går helt enkelt in i en ny fas med märkningen. Världen runt omkring oss förändras, och resenären blir, som tur är, alltmer medveten om vikten av att skydda vår natur och att resa hållbart. Att vara märkt med Nature’s Best har aldrig varit mer aktuellt, säger Niklas Wede.

Relaterade länkar

Dela

Fler nyheter