Naturturismföretagen

Direkt efter årets Forum för naturturism finns det möjlighet att åka på en inspirations- och visningsresa till några av de duktiga företagare som finns och verkar på och i Höga Kusten.

I samband med Forum arrangerar Höga Kusten Destinationsutveckling en visning av regionen. Det blir ett spännande och fullspäckat program där ni får se vackra platser och träffa duktiga företagare.

– Efter förra årets Forum fick vi feedback av deltagarna att de gärna skulle vilja se mer av destinationen som Forum arrangeras på, men också få större möjligheter att nätverka, berättar Cecilia Henrikson som projektleder årets Forum för naturturism. Det har vi tagit fasta på i år och vi är glada att Anna på Höga Kusten Turism har tagit fram denna visning.

– Vi ser fram emot att få visa upp våra duktiga företagare i regionen och kul att det verkar vara ett så stort intresse, säger Anna Hellgren, ansvarig verksamhetsledare för Höga Kusten Turism – bolaget som näringen i Höga Kusten äger tillsammans.

Natur och kultur

Turen startar på eftermiddagen efter Forums slut. Första stopp är Lill-Gälingsberget som går under namnen ”Utsikt Höga Kusten”. Här har Sven Sjölander byggt en fyra kilometers väg upp till en utsiktsplats och gjort den tillgänglig för alla. Hans drivkraft var att göra det för sin funktionshindrade dotter Nina som tyvärr hann avlida innan det var klart. Nu finns platsen tillgänglig för alla och här ser vi vyer upp mot Skuleberget och ner till Högakustenbron.

Hogakustenbron

Högakustenbron

Härnäst på besöksturen står Sandslån som var ett nav i den norrländska trähanteringen under 1900-talets början. Här besöker vi industrimuseet som fått nytt liv genom crowdfounding. Det här är också platsen för Ådalens litteraturfestival som hölls för första gången i år och blev en så stor succé att det blir ett återkommande event.

– Sandslån ligger naturskönt vid Ångermanälven, strategiskt på flottartiden – och nu är det ett besöksmål där natur och kultur möts på ett fantastiskt sätt, berättar Anna Hellgren.

En kort bit därifrån ligger High Coast Whisky vid Ångermanälvens strand där det väntar en guidning i destilleriet och en tvårättersmiddag. Dagen avslutas åter på Friluftsbyn med övernattning.

High Coast Distillery

High Coast Distillery

Sista dagen

Resan fortsätter ut mot kusten när Mirja och Fredrik från Pelle Åbergsgården, som också har föreläst under Forum, tar emot. De har skräddarsytt en kortare vandring längs Världsarvsleden som kommer att anpassas utifrån vädret.

Friluftsmuséet och allkonstverket Mannaminne väntar härnäst, där Anders Åberg byggde upp sin alldeles egen unika värld. Det blir lunch och guidning i de många byggnaderna med skilda teman – kanske hinns det också med en selfie med mammuten och en promenad upp på utsiktsberget Stortorget om det inte hunnit bli för isigt.

Mannaminne från däck P Åberg

Mannaminne från däck

På eftermiddagen går turen genom Nordingrås vackra landskap och avslutas med eftermiddagsfika vid Hotell Höga Kusten med utsikt över Högakustenbron. Kokkaffe vid elden innan det är dags att ta farväl för denna gång.

Anmälan och pris

Om du är intresserad av att följa med på visningen så vänta inte för länge med att anmäla dig. Sista anmälningsdag är 15:e oktober. Minimum antal deltagare är 15, maximum är 45.

Kostnaden är 1 680 kr per person exkl moms. Du anmäler ditt intresse samtidigt som du anmäler dig till Forum. Mer information om och anmälan till Forum för naturturism hittar du här.

Höst Höga Kusten