Naturturismföretagen

Medlemsträffar

Digitala medlemsträffar

Under året bjuder vi in dig som är medlem och partner till digitala medlemsträffar på olika teman.

Det är också tillfällen där du som medlem får möjlighet att träffa oss som arbetar i föreningen. Vi delar med oss av information från branschen samt öppnar upp för samtal och erfarenhetsutbyte.

Medlemsträffarna genomförs digitalt så att så många som möjligt ska kunna delta. Vi ser fram emot givande träffar!

I samband med anmälan till respektive träffs kickar vi dig mer information om kring mötet och en möteslänk.

PS: Det enda krav vi ställer på ditt deltagande är att du betalt ditt medlemskap i Naturturismföretagen, eller är partner. Har du missat att betala ditt medlemskap, mejla info@naturturismforetagen.se  

Är du inte medlem/partner?
Är du inte medlem och vill delta i de digitala träffarna så är du välkommen att ansöka om medlemskap

Är din organisation inte partner med Naturturismföretagen, välkommen att läsa mer om vad det innebär och hur du går tillväga.

Vad vill du veta mer om?
Vi är alltid öppna för förslag på innehåll och tips på intressanta föredragshållare som vill dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Mejla oss gärna.

Datum och program 2025

  • Internationella samarbeten – möjligheter för bättre affärer

Tisdag 4 februari, kl 9-10.15, via Teams. 

Anmäl dig till träffen via formuläret >>  

ATTA (Adventure Travel Trade Association) och Visit Sweden har stor erfarenhet av internationella samarbeten. De gästar oss för att dela med sig av kunskaper och  goda exempel från Sverige och världen, till nytta för natur- och kulturturismföretag i Sverige.

David Symes, europachef för ATTA,  berättar om möjligheter för medlemmar och partners i och med ett nytt samarbetsavtal mellan Naturturismföretagen och ATTA.

Jenny Jonevret, senior projektledare Visit Sweden berättar om deras arbete med att “sätta Sverige på världskartan” och hur de arbetar med researrangörer och agenter, kampanjer, press och pr.

Presentatörer: David Symes, europachef ATTA, Jenny Jonevret, senior projektledare Visit Sweden, och Johan Engström, generalsekreterare Naturturismföretagen 

Språk: Engelska och svenska

  • Säljprocess för en framgångsrik internationell försäljning

Onsdag 19 mars, kl 9-10.15, via Teams

Anmäl dig till träffen via formuläret >>

Vad behövs för att natur- och ekoturismföretag i Sverige ska lyckas med att få och sälja till internationella gäster och varför är det viktigt.

Presentatörer: David Symes, europachef ATTA (Adventure Travel Trade Association)
och Johan Engström, generalsekreterare Naturturismföretagen. 

Språk: Engelska och Svenska

Fler träffar 2025 – save the date!
(Informationen om träffarna fylls på  i takt med att det blir klart)

  • Utomhusmatlagning i praktiken – inspiration och sammanhang

Onsdag 7 maj, kl 9-10

  • Uppdaterade branschriktlinjer för utomhusmatlagning

Torsdag 21 augusti, kl 9-10

  • Regernativ turism – vad är det egentligen?

Onsdag 24 september, kl. 9-10

Tidigare medlemsträffar

2024
Det här årets träffar är lite annorlunda än tidigare. Till årsmötet 2025 kommer styrelsen föreslå att Naturturismföretagen antar ett principprogram.

Det här årets träffar är lite annorlunda än tidigare. Till årsmötet 2025 kommer styrelsen föreslå att Naturturismföretagen antar ett principprogram.

Syftet är att medlemmarna beslutar om vilka principer som ska vara vägledande för föreningen i arbetet med att påverka beslutsfattare, svara på remisser eller i medlemsrådgivningen.  

Utifrån principprogrammet kommer styrelsen kunna besluta om ”politiska papper” där vi kan formulera våra åsikter och vilka sakfrågor vi driver, t.ex. om rovdjursturism, strandskydd och svinpest.

Arbetet inleds under våren och hösten 2024 med dessa tre träffar där vi tillsammans identifierar stoffet till det som ska utmynna i principprogrammet. I november, i samband med  Forum för naturturism, ska detta också diskuteras och vara en del av programmet. 

Naturen som arena
Onsdag 15 maj, kl 8-9

Naturen som arena – det som påverkar hur naturen mår och fortsatt kan vara vår långsiktiga och välmående resurs, regler för vad vi får göra i svensk natur, hur den svenska naturen sköts   

  • Sakfråga vi exemplifierar med: Vindkraft  

Hållbar turism
Onsdag 12 juni, kl 8-9
Hållbar turism – det som handlar om hållbar utveckling, ekologiskt, socialt och ekonomiskt och hur naturturism kan och ska bidra till det 

  • Sakfråga vi exemplifierar med: Levande landsbygd med klimatsmarta transporter  

Ansvarsfullt företagande
Tisdag 10 september, kl 8-9

Ansvarsfullt företagande – de förutsättningar och villkor som påverkar naturturismens möjligheter att existera, utvecklas och ta ansvar 

  • Sakfråga vi exemplifierar med: Kris (pandemi, svinpest, skogsbrand etc)  

Finansieras av:

2023

* 26 oktober; Kollektiv försäkringslösning  information och frågor
Från årsskiftet 2024 ingår en kollektiv företagsförsäkring i medlemskapet, för medlemmar i kategorin mindre företag (omsättning under 2 miljoner kronor). Därför kallar vi er som berörs till en informationsträff med möjlighet att ställa frågor. 
Presentatörer: Camilla Jönsson, generalsekreterare, Margareta Grape, medlemsansvarig, och representant från  försäkringspartner Söderberg & Partners.

* 20 september; Dialog och samtal kring utbrottet av svinpesten
Reglerna som införts på grund av att afrikansk svinpest konstateras i Fagersta kommun, Västmanlands län, påverkar många, inte minst naturturismföretagare i området. Och oron är stor att smittan ska spridas. 
Presentatör: Camilla Jönsson, generalsekreterare

*24 maj; Återkoppling och gobitar från företagsenkäterna
Genomgång och presentation av intressanta delar ut de enkäter som ni företagare har medverkat i att besvara i höstas och början av vintern. Resultatet av enkäterna ligger också som grund till föreningens utvecklingsarbete för att möta krav och önskemål från våra medlemmar.
Presentatör: Kersti Beck-Larsson projektledare för ”Hållbara aktörer i svensk naturturism”

* 23 februari; Produktsäkerhetslagen ett skydd för dina gäster och en trygghet för dig
 omfattar varor och tjänster som företag erbjuder konsumenter. Det är en trygghet för dig som företagare, och dina anställda, att ha koll på gällande lagstiftning.
Du får också konkreta exempel på hur du kan arbeta med produktsäkerhet kopplat till riskanalys, åtgärder och rutiner.
Presentatörer: Margareta Grape från föreningen och företagare IngMarie Junler, Vildmark i Värmland.