Naturturismföretagen

Naturturism och ekoturism

Vad är naturturism och ekoturism?

Naturturism

Utgångspunkt
Branschföreningen Naturturismföretagens utgångspunkt är naturturismens betydelse på  landsbygdden. Sett ur det perspektivet går begreppen natur- och kulturturism många gånger in i varandra.

Många kulturturistiska upplevelser och besöksmål finns i naturen, på landsbygden såväl som i mer tätbefolkade områden samt är vanlig i skyddad natur.

För Naturturismföretagen som branschförening ingår kulturturism i naturturism. Ekoturism är också en del av naturturismen, se längre ner på sidan för en mer ingående definition. 

Föreningens medlemmar utgörs av företagare som definierar sig som naturturismföretagare eller kulturturismföretagare, alternativ inte gör någon skillnad på de båda begreppen utifrån deras specifika verksamhet. 

Definition av naturturism

Det finns ingen global vedertagen definition som beskriver naturturism. Naturturismföretagen använder en gemensamt formad definition som återfinns i Visit Swedens förstudie Hållbar naturturism och ekoturism på landsbygden samt Nationell Naturturismstrategi.

”Naturturism är förflyttad konsumtion i form av aktiviteter, boende, måltider och andra turismtjänster där själva naturupplevelsen är i centrum.” (Nationell naturturismstrategi, 2018)

Definitionen omfattar både utomhusaktiviteten och de kringaktiviteter som skapar intäkter, jobb och skatteintäkter för svensk besöksnäring på landsbygden.

Ekoturism

Ekoturism ingår i naturturism. Inom ekoturism gör entreprenörerna aktiva val och insatser för att bredare bidra till de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030

Definition av ekoturism

TIES (The International Ecotourism Society) definierar ekoturism som:

responsible travel to natural areas that conserves the environment, sustains the well-being of the local people, and involves interpretation and education”. 

I en fri översättning till svenska och utifrån den svenska användandet av begreppet förklaras ekoturism som: ett ansvarsfullt resande med lärande upplevelser och natur och kultur i fokus som bidrar till skyddet av naturmiljöer samt till lokalbefolkningens välbefinnande.

Naturturismföretagen har anammat TIES definition genom kvalitetsmärkningen Nature’s Best.

En alternativ beskrivning av ekoturism, men med samma innebörd, är beskrivningen från IUCN (International Union for Conservation of Nature) från IUCN Ecotourism Programme, 1992:

Environmentally responsible travel to natural areas, in order to enjoy and appreciate nature (and accompanying cultural features, both past and present) that promote conservation, have a low visitor impact and provide for beneficially active socio-economic involvement of local peoples.”

Översatt till svenska betyder det: Miljövänligt ansvarsfullt resande till naturområden för att njuta och uppskatta naturen (och tillhörande kulturella drag, både historiska och nutida) som främjar bevarande, har låg påverkan av besökare och möjliggör fördelaktigt aktivt socioekonomiskt engagemang hos lokalbefolkningen.

pyramid

Ekoturism är ansvarsfullt resande som
bidrar till skyddet av naturmiljöer och till
lokalbefolkningens välbefinnande

Vad gör en naturturismföretagare?

Naturturismföretagande är en mångfacetterad bransch. En naturturismföretagare kan arbeta med att erbjuda olika aktiviteter, guidning, kurser/utbildning, uthyrning, café-/restaurangverksamhet och småskalig livsmedelsproduktion. 

Olika slags boenden återfinns också bland naturturismföretagen i Sverige, det handlar till exempel om Bed & Breakfast, vandrarhem, camping och glamping som ligger invid naturområden eller mitt i unik natur, ofta med kulturvärden, eller närhet till naturområden för rekreation och äventyr eller kulturhistoriska naturupplevelser.

Det är heller inte ovanligt att personer som driver jord-, eller skogsbruk också parallellt driver någon slags naturturistisk verksamhet

Många naturturismföretag finns på landsbygden och spelar därför stor roll för mindre orter när det kommer till sysselsättning, attraktionskraft och reseanledningar. Läs mer om natur- och ekoturismens betydelse i Sverige >>

Vad är skillnaden mellan naturturism och friluftsliv?

Många gånger beskrivs friluftsliv och naturturism som samma sak. Det är det inte. Beröringspunkterna är flera men det finns viktiga skillnader.

Den främsta skillnaden är att friluftsliv är något människor ägnar sig åt på egen hand eller som arrangemang i ideell regi medan naturturism är när en produkt/tjänst säljs av en företagare, köps och upplevs av en gäst.

I flera sammanhang skiljer inte myndigheter, statliga verk, olika intresseorganisationer och beslutsfattare på naturturism och friluftsliv, många har inte heller lärt sig skillnaden.  

För Naturturismföretagen som branschorganisation är en viktig uppgift att utbilda och påminna om det. Det är inte minst viktigt för att tydliggöra att naturturism är professionell bransch som viktig för besöksnäringen i Sverige samt att en naturturismföretagare är en företagare precis som andra entreprenörer inom andra branscher är.

Omfattas naturturism av allemansrätten?

Det är vanligt att allemansrätten tros gälla även naturturism. Men naturturistisk verksamhet omfattas som regel inte av allemansrätten eftersom naturturism är en organiserad verksamhet.

Men det finns en gråzon. Många naturturismföretag, beroende på verksamhet, har gäster som ibland vistas själva i natur- eller kulturområden med anknytning till eller som finns i närheten av företagets verksamhet. Därför kan det vara viktigt att naturturismföretagare informerar och sprider kunskap om allemansrätten till sina gäster.

Gott värdskap och väl förmedlade kunskaper är dessutom ofta en av nycklarna till minnesvärda reseupplevelser. Det är en del av de sex grundprinciperna i ekoturism utifrån kvalitetsmärkningen Nature´s Best, som Naturturismföretagen är huvudman för. 

Naturturismföretagen som branschföreningen ser helst att naturturismföretag har avtal eller överenskommelser med markägare när verksamhet bedrivs på annans mark. Därför är Naturturism på annans mark en värdefull handledning för naturturismföretagare.

Natur- och ekoturismens betydelse

Svensk natur- och ekoturism växer och får en allt större lokal betydelse för nya jobb och företag på landsbygden samtidigt som näringens företag med sina innovativa upplevelser ökar Sveriges internationella attraktion och synlighet samt lockar resenärer från hela världen där stora exportintäkter bidrar till det Svenska välståndet.

Svensk natur bidrar med 56 miljarder till stadskassan

Vi i Naturturismföretagen tycker att det är rimligt att påstå att var fjärde internationella besök sker på grund av svensk natur. Eftersom utländska besökares konsumtion i Sverige under 2016 uppgick till 119,6 miljarder kronor, skulle svensk natur då bidra med exportintäkter på runt 30 miljarder kronor per år.

Naturen spelar också en avgörande roll för svenskarnas val av resmål under sommar, vinter och årets övriga helger.
Kanske är vi själva lite hemmablinda, men att hävda att naturen i bred bemärkelse är ett avgörande skäl för var femte resa, borde inte vara någon överdrift. Under 2016 spenderade svenska fritidsresenärer drygt 130 miljarder, vilket i så fall innebär att svensk natur bidrog med ytterligare 26 miljarder kronor årligen.

Tillsammans blir det 56 miljarder kronor, som vår natur bidrar med till Sveriges besöksnäring. Så här har beräkningen gjorts >>

Naturturismens främjare och deras arbete