7 – 8 november är det dags för årets viktigaste träff, natur- och ekoturismens egen mötesplats Forum för naturturism. När det blir dags träffas vi i Friluftsbyn i Docksta, mitt i världsarvet Höga Kusten, mellan Örnsköldsvik och Härnösand.
Årets upplaga arrangeras i samarbete med Höga Kusten Turism, Höga Kusten Destinationsutveckling och Region Västernorrland. Årets tema är Naturturism i skyddad natur.
I år ges det ännu fler anledningar att besöka Forum då konferensen kompletteras med flera spännande och matnyttiga aktiviteter. Helgen innan Forum får du möjlighet att gå en utbildning i vildmarkssjukvård den 4-6 november och på förmiddagen den 7e kommer det att hållas en uppguidning till Certifierad Naturguide. Direkt efter konferensens slut arrangerar Höga Kusten Destinationsutveckling en visningsresa i regionen.
12:00 Lunch – serveras utomhus.
13:00 Naturturismföretagen hälsar välkomna till årets Forum för naturturism och presenterar årets tema: Naturturism i skyddad natur.
Linda Vismer, Ordförande i Naturturismföretagen
Destination Höga Kusten
Torbjörn Engberg, Länsstyrelsen Västernorrland – Enhetschef, Natur i Höga Kusten
Skillnaden mellan privatägt och statligt ägt. Var och hur kommer naturturismen in? Vad förväntar sig Länsstyrelsen av en företagare som vill vara verksam i skyddad natur.
14:30 Fika, promenad och tid för samtal och nätverkande.
16:00 Inspirationsföreläsning av Emma Edfors, VD Hernö Gin
Hernö Gin är världens ledande producent av hantverksmässigt framställt gin. Stolta pionjärer som startade Sveriges första gindestilleri 2011 i den lilla byn Dala nära Härnösand i Höga Kusten. Allt började med en passion för den ädla spritdrycken med dominerande smak av enbär och drömmen om att skapa gin. Hernö Gin skapar idag världens mest prisbelönta gin med naturliga och ekologiska örter och kryddor i de handslagna kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne. Lyssna till deras inspirerande resa!
18:00 Middag – serveras utomhus. Fortsatt nätverkande.
08:30 Välkomna till dagen.
Röster från branschen:
Fredrik och Mirja Lindström, Pelle Åbergsgården
Deras längtan till Höga Kusten växte sig så stark efter ett turistbesök att de sedan 2018 lever deras dröm på Pelle Åbergsgården. Fredrik och Mirja Lindström är före detta turister från Tyresö i Stockholm och numera glada Nordingråbor. Friluftsliv är deras stora gemensamma intresse. För dem har din upplevelse högsta prioritet och de hoppas att den andas personligt bemötande, harmoni, hållbarhet, kvalitet, mäktiga naturupplevelser och nya insikter!
Samtal och fika
Sandra Itämaa, VD Härnö Outdoor Lodge
Härnö Outdoor Lodge är en mötesplats, restaurang och café i Härnösand och Höga Kusten.
Här samlas besökare runt lägerelden och hämtar kraft och energi. Här kombineras friluftsliv med god mat, bland annat smakvandringar i en avslappnad miljö med utsikt över stora delar av Höga Kusten. Härnö Outdoor har skapat en inkluderande mötesplats som inspirerar, engagerar och skapar möten mellan människor.
Härnösands kommun –
Gemensam samling och reflektion.
12:00 Lunch
Höga Kusten Destinationsutveckling har tagit fram en inspirerande visningsresa bland destinationens duktiga företagare. Visningen startar direkt efter Forum och mer information hittar du längre ner på denna sida.
Deltagaravgift medlem: 600 kronor plus 25% moms (+ 300 kr för kvällens middag)
Deltagaravgift icke medlem: 1300 kronor plus 25% moms (+ 300 kr för kvällens middag)
Deltagaravgift Nature’s best-märkta företag: Kostnadsfritt 1 pers per företag (inkl middag)
Deltagaravgift Naturturismföretagens partners: Kostnadsfritt 2 personer (inkl middag)
Pris stuga: från 990 kr inkl moms per natt (slutstäd och lakan/handduk finns som tillval).
I deltagaravgiften ingår två luncher, två fika samt medverkan på konferensen. Boende och frukost bokas direkt med Friluftsbyn via https://friluftsbyn.se/boende-hoga-kusten/boende-sommar-i-hoga-kusten Tänk på att boka för hela din vistelse om du ska vara med på någon av tillvalen som kurs eller visningsresan.
OBS – För att optimera boendet så att så många som möjligt får plats, önskar vi att ni delar med era kollegor i den mån det går. För större stugor eller om ni vill dela men inte har någon att dela med, så går det bra att maila Anna på Friluftsbyn info@friluftsbyn.se!
Pris för delat boende: 600 kronor inkl moms per natt (slutstäd och lakan/handduk finns som tillval).
NOLS Wilderness Medicine – En första-hjälpenutbildning arrangerad av Crossing Latitudes
Denna utbildning fokuserar på friluftsrelaterade skador och sjukdomar. Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en klättrare som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa en deltagare som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om en paddlare vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt. Denna kurs täcker Fjälledarnormens krav på sjukvård.
Lördag 4 november
10:00 Första hjälpen-kursen startar
18:00 Avslut för dagen
Söndag 5 november
08:00 Start för dagen
18:00 Avslut för dagen
Måndag 6 november
08:00 Start för dagen
18:00 Avslut
Här hittar du mer detaljer kring kursen och hur du anmäler dig.
Uppguidning till Certifierad Naturguide
Vill du bli Certifierad Naturguide? På förmiddagen den 7 november, innan Forum startar, ges det möjlighet att boka sin uppguidning för att bli certifierad.
Guiden är den som möter gästen och är destinationens eller företagets ansikte utåt. Certifieringen är ett personligt yrkesbevis som visar att guiden kan hantverket och har rätt kompetens för att kunna leverera en trygg, engagerande och professionell upplevelse. Genom att boka, anställa eller anlita en certifierad naturguide så vet du vad du kan förvänta dig.
Mer information om uppguidningen, hur du förbereder dig och hur du bokar hittar du här.
Visningsresa Höga Kusten
I samband med Forum har Höga Kusten Destinationsutveckling tagit fram en visning av regionen. Det blir ett spännande och fullspäckat program där ni får se vackra platser och träffa duktiga företagare.
Onsdag eftermiddag 8 november
15:00 ca Bussen avgår från Friluftsbyn
Lill-Gälingsberget – ”Utsikt Höga Kusten”. Sven Sjölanders fyra kilometers tillgängliggjorda väg upp till en utsikt. Här ser vi vyer upp mot Skuleberget och ner till Högakustenbron.
Sandslån – navet i den norrländska trähanteringen under 1900-talets början. Besöker på industrimuseet där Ådalens litteraturfestival hålls.
High Coast Whisky vid Ångermanälvens strand. Guidad tur i destilleriet och en tvårättersmiddag
Övernattning i Friluftsbyn (bokas och betalas direkt till Friluftsbyn)
Torsdag 9 november
Frukost på Friluftsbyn – utcheckning
Mirja och Fredrik från Pelle Åbergsgården. Kort skräddarsydd vandring längs Världsarvsleden (anpassas efter väder).
Friluftsmuséet och allkonstverket Mannaminne – unika värld byggd av Anders Åberg. Lunch och guidning. Ev besök på utsiktsplatsen Stortorget.
Nordingrå till Hotell Höga Kusten med utsikt över Högakustenbron. Kokkaffe vid elden innan vi säger hej då för denna gång.
15:00 ca – Visningen avslutas.
För mer information och inspiration kring visningen samt bilder – läs denna artikel.
Vi kan ordna så att bussen åker ner till Härnösands Resecentrum efter sista stoppet vid Högakustenbron. För er som reser vidare söderut så är Härnösand ett bra alternativ, men om ni åker norrut så är Friluftsbyn eller Örnsköldsvik bästa alternativet.
Vildmarkssjukvård, medlem i NTF: 3 800 kronor exkl moms, kost och logi (anmälan sker direkt till Crossing Latitudes)
Vildmarkssjukvård, icke medlem i NTF: 4 400 kronor exkl moms, kost och logi (anmälan sker direkt till Crossing Latitudes)
Uppguidning Certifierad Naturguide: 6 500 kronor ex moms (anmälan sker direkt till Certifierad Naturguide)
Visningsresa Höga Kusten: 1 680 kronor exkl moms och logi (intresseanmälan sker i samband med din registrering till Forum)
Det finns flera olika sätt att resa till Höga Kusten. Du kan åka med buss till alla städer och det finns även bra tågförbindelser med Norrtåg och SJ som går till Härnösands Central, Kramfors Station och Örnsköldsviks Resecentrum.
Från tågstationen reser ni vidare med buss till Docksta. Här kan ni söka busstider: https://www.dintur.se/navigation/sok-resa/ Buss 50 går mellan Härnösand och Örnsköldsvik via Docksta. Buss 216 går från Kramfors till Docksta. Bussarna går endast vardagar.
För att komma så nära Friluftsbyn som möjligt hoppar du av i Docksta. Därifrån är det ca 1,5 km att gå till Friluftsbyn.
Flyger du hit finns Höga Kusten Airport, Örnsköldsviks Airport eller Sundsvalls airport.
Läs mer på Höga Kustens sida Resa hit & här.
Ta gärna kontakt med Höga Kusten Turistservice på 0771-265 000 eller info@hogakusten.com om du behöver hjälp och tips inför din resa till Höga Kusten.
Forum för naturturism är den årliga branschträffen för natur- och ekoturismföretagare i Sverige, med fokus på kunskapsutveckling, information och erfarenhetsutbyte.
Här träffas företagare, främjarorganisationer, destination- och visitorganisationer för att skapa nya kontakter, få djupare branschinsikter, nya idéer samt nya kunskaper inom de områden som står i fokus.
Syftet är att bygga kompetens, diskutera gemensamma utmaningar samt skapa en gemensam stolthet hos de aktörer som är involverade i svensk naturturism.
Dagarna varvas med röster från företag och intressenter från runt om i Sverige som verkar inom naturturism samt tid för samtal, umgänge och mingel med kollegor i branschen.
Medlemmar i Naturturismföretagen har rabatt på deltagaravgiften. Är ni partner i föreningen så bjuder vi på deltagaravgiften för två representanter.
Forum för naturturism 2023 arrangeras i samarbete med: