Naturturismföretagen

Mångfaldspriset

Mångfalds- och samverkanspriset till Staffan Svanbergs minne

Priset delas ut årligen för att uppmärksamma goda exempel på samspel mellan naturvård och ansvarsfull naturturism.

Naturturismföretagen hanterar nomineringsprocessen och pristagaren utses av en jury bestående av företrädare för föreningen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg. Priset tillkännages och pristagaren uppmärksammas i anslutning till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj.

Staffan Svanberg

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Priset instiftades 2017 till hans minne med anledning av FN:s internationella arbete med utveckling av hållbar turism.

Ett par år innan nationalparken Haparanda skärgård bildades 1995 valde Staffan Svanberg att kombinera sitt arbete som lärare med ett familjeföretag inom natur- och ekoturism. 

Via företaget Bosmina erbjöd han under nästan 25 år en uppskattad mix av båtturer ut till Haparanda Sandskär, sälsafaris, guidade vandringar och övernattningar. Under merparten av dessa år arbetade Staffan Svanberg även som tillsynsman för nationalparken längst upp i Bottenviken.

Staffan Svanberg

Mångfaldsprisets pristagare

Hanö torskrev – Hampus Södergren, Hanö dyk och Ribbcharter, och Hannes Kindeberg, Fisky business, med Hanö hamnkrog och vandrarhemmet Hanö.

Janne Bark, Musselbaren i Ljungskile

Leif Öster, Dalagård

Wild Nordic

Stora Karlsö Jagt- och djurskyddsförenings AB

Ägare och guider på Kullabersguiderna tillsammans med Daniel Åberg, länsstyrelsen i Skåne och chef för Kullabergs naturreservat.

Erik Gardfall och Emma Frisell från STF Helags fjällstation tillsammans med Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet