“Paketering och samarbete med leden som gemensam nämnare – företagsberättelser från verkligheten”.
Christopher Storm, Granö Beckasin, Jessica Sannö, Ösjönäs, Anders Holmberg, Vasaloppet, Tommy Lönnebacke, Rösjöstugorna.
Fler deltagare än de senaste åren, uppskattade möten, värdefulla
diskussioner, inspirerande talare samt populära tillvalsaktiviteter under
naturturismveckan. Det är några ord som vi som arrangörer fått till oss från deltagarna
på Forum för naturturism 2024.
– Tack så mycket alla som var med och generöst delade med sig och bidrog till den härliga framåtlutade energin. Det var verkligen jättekul känna energin i det fysiska mötet och nätverkandet, säger Johan Engström, generalsekreterare på Naturturismföretagen.
Det främsta han tar med sig från Forum, när han bara får välja en enda sak, är workshopen som föreningens styrelse höll i.
– Det var ett grymt engagemang om vilka frågor som vi som branschförening ska driva mot beslutsfattare och myndigheter för att företagen ska lyckas. I det ligger framtiden för en starkare bransch, säger Johan.
“Vilka förutsättningar behöver du som naturturismföretagare?” Efter en inledande dragning hölls sedan en workshop kring vilka frågor som branschföreningen Naturturismföretagen ska driva mot beslutsfattare och myndigheter.
Workshopen leddes av föreningens styrelseledamöter med Daniel Skog i spetsen.
– Det var fantastiskt att få se allt engagemang. Många av frågorna var nästan alla helt ense om, som att det behövs bättre kollektivtrafik för naturturismen. Men andra frågor blev mycket mer omdiskuterade, som exempelvis huruvida allemansrätten borde revideras för att ge naturturismen bättre förutsättningar, säger Daniel Skog.
Målet är att ta fram ett principprogram för Naturturismföretagen som kan fungera som en vägledande kompass för vad föreningen har åsikter om och inte. Styrelsen tar arbetet vidare och förbereder ett förslag som medlemmarna ska få tycka till om. Slutligen ska programmet beslutas på årsmötet 2025.
Populära tillval under naturturismveckan
Aktiviteterna före och efter själva Forum, var välbesökta. Både upplevelsemiddagen och studieresan ”Leder ur ett förvaltningsperspektiv”, som Visit Dalarna arrangerade, var fullbokade.
2023 var första året som det i samband med Forum hölls uppguidning till Certifierad naturguide samt sjukvårdskursen i NOLS Wilderness Medicine. I år passade fler än tidigare på att guida upp och gå sjukvårdskursen.
Sjukvårdskurs NOLS Wilderness Medicine. Teori varvas med praktiska övningar. Kursledare Elias Sjöberg och Eva Söderström, Crossing Latitudes.
– Detta är viktiga delar för att man som företag skall vara attraktiv på den internationella marknaden i samarbete med agenter och researrangörer, säger Johan.
I utvärderingen av Forum är det flera deltagare som uttalat att de uppskattar att branschträffen kombineras med olika tillval, uppguidning och sjukvårdskursen i synnerhet.
En grund för utveckling och en ryggrad för samverkan
Branschträffen arrangerades i år tillsammans med Visit Dalarna, en av Naturturismföretagens partners.
– För oss i Dalarna är naturturism grundläggande i arbetet med turismutveckling. Vi har unika naturvärden och landskap samt inte minst kultur- och industrihistoriska värden som vi förvaltar och som besökare har möjlighet att uppleva hos oss. Det gäller alla aktörer inom besöksnäringen – från boenden, aktivitetsaktörer såsom guider och attraktioner till våra kollegor som erbjuder matupplevelser, säger Gunilla Tegen, affärsutvecklare Visit Dalarna och en av moderatorerna på Forum.
Temat, ”Ledturism och guidade turer på och utanför lederna”, togs fram gemensamt.
– Genom temat fick vi möjlighet att belysa ett sätt att arbeta tillsammans längs och i närheten av leder som en ryggrad för våra naturbaserade upplevelser, säger Gunilla Tegen.
Många behöver bli fler för en starkare branschröst
Närmare 100 personer deltog på Forum. Av dem var hälften företag och drygt en fjärdedel var representanter från visitorganisationer, destinationsbolag och kommuner. På plats fanns också representanter från skolor som bedriver naturturismutbildningar samt andra organisationer med engagemang inom naturturism.
Majoriteten av deltagande företag är medlemmar i Naturturismföretagen men det är också glädjande att icke medlemsföretag hittat till Forum det här året.
– Med det hoppas vi såklart att fler ska bli medlemmar och partners till oss. Det är en förutsättning för att utveckla en starkare bransch och få ett större genomslag i besöksnäringen i landet. Om alla gör som vår ordförande Linda Vismer sa i inledningen av Forum, att fråga chans på kollegor och vänner i branschen att bli medlemmar och partners, så har vi kommit en god väg framåt för att stärka vår gemensamma röst, säger Johan.
Linda Vismer, styrelseordförande Naturturturismföretagen, var inte på plats men inledde Forum med en närvarande och entusiasmerande film.
Framtida branschträffar
– Det pågår diskussioner, både om plats för nästa års Forum och upplägg. Vi är öppna för förslag och inspel, säger Johan Engström.
– Vi tar också med oss av det som kommer fram i utvärderingen och erfarenheterna från Orsa Grönklitt för att utveckla kommande Forum till att bli en ännu bättre mötesplats, avslutar han.
Talkshow “Världens mest efterfrågade reseanledningar – vad innebär det för svensk kultur- och naturturism?” Niclas Johansson, Visit Dalarna, Lena Hermansson, Vasaloppet, Andreas Norum, Nationella Ramverket för vandringsleder, Anders Johansson, Certifierad Naturguide, Camilla Jönsson, Nature’s Best Sweden, Johan Engström, Naturturismföretagen.
Middagen serverades på toppstugan, Orsa Grönklitt.
Text: Ulrica Dahlqvist, Naturturismföretagen.
Foto: Anna Holm, Visit Dalarna, Cecilia Henrikson, Naturturismföretagen, Ulrica Dahlqvist, Naturturismföretagen, och Henrik Wester, Region Västmanland.
Naturturismföretagen, Nationellt nav för hållbar turism, med finansiering från