Naturturismföretagen

STF Abisko Fjällstation tilldelas Grand Travel Awards Ekoturismpris 2016

Grand Travel Awards Ekoturismpris går i år till STF Abisko Fjällstation. En pigg fjällstation i en av våra äldsta nationalparker, som med stor framgång har skapat nya jobb, lokal utveckling och exportintäkter av norrsken och midnattssol. Priset delas ut för 19:e gången av Ekoturismföreningen och tidningen Travel News.

Belägen där kungsleden startar, ett stenkast från tågstationen, i en av våra äldsta nationalparker och med norrsken och midnattssol som starka turismmagneter har STF Abisko Fjällstation goda förutsättningar. Fantastiska naturupplevelser blir dock inte jobb, regional utveckling och exportintäkter av sig själv. För det krävs entreprenörskap och ett professionellt företagande, och det är det som varit skillnaden mellan vinst och förlust för Sveriges nordligaste fjällstation.

En annan framgångsfaktor är samverkan och i synnerhet med andra vinnare. Icehotels besökare vill gärna se norrsken och två reseanledningar är starkare än en. Därför har både Icehotell och Abisko Fjällstation vunnit på en snabbt växande norrskensturism, som domineras av engelsmän, japaner och kineser. Under de senaste åren har Abisko femdubblat beläggningen under vintern, prisats av Lonley Planet och har idag öppet året runt.

Genom att målmedvetet satsa på lokala inköp och samarbeten har Abisko Fjällstation dessutom blivit en stark motor i traktens utveckling. Flera ton älg- och renkött köps från lokala slakterier, medan torsk, hälleflundra och andra marina läckerheter importeras från Nordnorge. Den lokala butiken erbjuder ett brett utbud av samisk slöjd och hantverk och några av traktens främsta upplevelsearrangörer, inom exempelvis hundspann, anlitas för andra vinterupplevelser.

– Ekoturismpriset blir en härlig vitamininjektion i vårt ständiga arbete med kvalitet, miljö och värdskap, säger fjällstationens platschef Helena Runeberg och tillägger.

– Det är givetvis jättekul att vårt arbete premieras, men ännu roligare är att vår fjällstation kan bidra till bygdens utveckling. Det är ett arbete som präglas av dialog och samverkan med länsstyrelsen som förvaltar nationalparken, samerna som bedriver renskötsel runt omkring och bygdens alla entreprenörer.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

MOTIVERING: Från problembarn till bäst i klassen. Genom att förädla norrsken och midnattsol har STF Abisko Fjällstation vänt förlust till vinst. Med läcker mat av lokala råvaror, guidade upplevelser och ett vinnande värdskap har fjällstationen inte bara satt Abisko på kartan, utan även Lappland och hela Sverige. På pluskontot ska även bokföras nya jobb och ökad tillgänglighet för tusentals nya besökare i en av Sveriges äldsta nationalpark.

Grattis Helena Runeberg, hennes företrädare och all fantastisk personal som skapat regional utveckling av naturliga reseanledningar!

 

Länkar:

STF Abisko Fjällstation

Tidigare vinnare:
2015 – Kullabergsguiderna
2014 – Solberget
2013 – FishYourDream
2012 – Urnatur

 

Kategori

Taggar

Dela

Fler nyheter