Naturturismföretagen

Vargas Vildmarkslodge tilldelas Grand Travel Awards Ekoturismpris 2010

Vargas Vildmarkslodge får Grand Travel Awards Ekoturismpris 2010. I år ger Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News årets ekoturismpris till en arrangör av björnturism och vildmarkskonferenser.

– Tre gånger har vi varit nominerade och nu tog vi hem det finaste priset som en arrangör av björn- och rovdjursturism kan få i det här landet. Det har varit en lång väg att gå, och den har inte alltid varit rak eller lättvandrad. De senaste två till tre åren har det dock lossnat ordentligt på främst björnfronten. Tack vare stöd och uppmuntran från gäster, det lokala näringslivet och myndigheter i Hälsingland och vännerna inom Ekoturismföreningen har vi fått snurr på verksamheten. Vi hoppas också att priset ska höja statusen än mer på svensk natur- och ekoturism och på så vis ge orörda och fridfulla Hälsingeskogar ett högre upplevelsevärde, när exempelvis slutavverkningar eller vindkraftsexploatering planeras, berättar årets pristagare Eva Vargas som driver Vargas Vildmarkslodge tillsammans med Håkan Vargas.

Håkan och Eva Vargas startade Vargas Vildmarkslodge för drygt tio år sedan. Det är en uppskattad vildmarkscamp utan vare sig el eller rinnande vatten, men med desto mer värdskap och inte minst kunskap om de omgivande skogarnas fauna och flora. Främst är det björnarna som lockar en växande grupp svenskar, engelsmän och centraleuropéer, som under ett eller flera dygn spanar på björn i Sveriges sannolikt mest välinredda och mysigaste gömsle.

– Björnarna visar upp sig av egen fri vilja, så någon björngaranti utlovas inte. Men av förra årets närmare 300 gäster fick över 90 procent ett oförglömligt björnmöte i skogen, avslutar Håkan Vargas.

Det prestigefyllda priset går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

MOTIVERING: Vargas Vildmarklodge är en pionjär inom svensk rovdjursturism, som tillsammans med traktens björnar har utvecklat en profilstark spetsprodukt som lockar både svenska och internationella gäster långt ut i Hälsinglands skogar. Ett arbete som har präglats av mycket tålamod, varmt personligt värdskap och kvalitetskänsla lång ut i fingerspetsarna.

Grattis Eva, Håkan och alla björnarna!

Länkar:

Vargas Vildmarkslodge

Tidigare vinnare:

2009 – WildSweden
2008 – Jokkmokkguiderna
2007 – Fredros Gård
2006 – Upplevelsebolaget

Kategori

Taggar

Dela

Fler nyheter